Очаква се тази година руската нефтена компания Лукойл да плати още

...
Очаква се тази година руската нефтена компания Лукойл да плати още
Коментари Харесай

Лукойл трябва да плати още 270 млн. лв. данък печалба за 2023 г.

Очаква се тази година руската нефтена компания " Лукойл " да заплати още 270 млн. лева налог облага, заяви министърът на стопанската система Богдан Богданов пред БНР.

Според Национална агенция за приходите при започване на март рафинерията е превела в бюджета 89 млн. лева. 

Министър Богданов е безапелационен, че в случай че " Лукойл Нефтохим " не извършва уговорките си, страната ще може да се намеси, с цел да резервира актива, който е от стратегическо значение за страната.

Според законовите промени необикновен търговски представител на " Лукойл " ще се предлага от министъра на стопанската система и назначава от Министерския съвет.

" Лукойл Нефтохим " не е внасяла вноската си във Фонда за енергийна сигурност. По тази причина е следвало служебният кабинет да извести Европейската комисия, само че това не се е случило.

" Едва в този момент кабинетът " Денков " е изискал такава нотификация ", посочи министърът на стопанската система.

Богданов посочи, че Европейската банка за възобновяване и развиване и Международният валутен фонд (МВФ) са коригирали прогнозата си в позитивен аспект за спомагателен растеж на българската стопанска система и в тази връзка държавното управление чака растеж до близо 2%. Друг позитивен факт за страната е, че се резервира доверието на вложителите.

Министерство на стопанската система чака ограниченията за понижаване на инфлацията да дадат резултат - и в Европа, и в България. Министърът посочи, че огромни стопански системи, като тези на Австрия и Германия, са влезнали в криза.

Данните на министерството демонстрират, че растежът на износа през 2023 година е намалял със 7,6%, съпоставено с 2022 година Затова Богданов предизвести, че българските компании могат да чакат застоялост и по-малко ползване в кратковременен проект и по тази причина бизнесът би трябвало да се насочи и към други пазари.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР